Onze school

Modern gebouw midden in het groen

Toen de school net was gebouwd, werd deze als supermodern beschouwd! Kinderen moesten opgroeien in een gezonde omgeving. Een schoolgebouw moest veel licht, lucht en ruimte uitstralen en direct contact hebben met het groen van de binnentuin en de omringende plantsoenen. Vandaar de vele raampartijen in het gebouw, de grote bomen op de pleinen en de groene binnentuin. 

Na bijna 60 jaar voldeed het gebouw echter niet meer aan de eisen die tegenwoordig gesteld worden aan een schoolgebouw. In 2010 is er gestart met het aanpassen van de school. In het kader van energiezuinige scholen zijn er allerlei energiebesparende maatregelen genomen. Gedurende de zomer van 2011 is hier nog eens een algehele renovatie en restauratie overheen gegaan. Het resultaat is een sfeervol, veilig, energiezuinig en praktisch gebouw waarin de traditionele kenmerken zichtbaar zijn gebleven. 

Ook de omgeving van de school is mooi groen gebleven. De schoolpleinen zijn in 2019-2020 helemaal opgeknapt en voorzien van tuinen en houten speeltoestellen. Ook rondom de school is er ruimte met een mooi plantsoen aan de kant van de Sara Burgerhartstraat en een grote speeltuin voor de hele buurt aan de kant van de Wiltzanghlaan. In het plantsoen bevindt zich ook een echt ‘buitenlokaal dat feestelijk is geopend toen meester Paul Valenkamp met pensioen ging.

 

De naam van de school: Multatuli

De openbare basisschool Multatuli staat in de Gulden Winckelbuurt in het Amsterdamse stadsdeel West (voorheen Bos en Lommer). De school is in 1952 gebouwd en heette vroeger de openbare lagere school Prinses Beatrix. In april 1953 werd de school feestelijk geopend door Koningin Juliana. Vanaf het Paleis op de Dam reed zij naar onze school. De route was bijna 10 kilometer lang en langs de gehele route stonden vele rijen kinderen te zwaaien naar de Koningin. In 1985 werd de school samengevoegd met de ernaast gelegen kleuterschool De Margriet en vanaf dat moment kreeg de school haar nieuwe naam: Openbare basisschool Multatuli. De school is vernoemd naar de Nederlandse schrijver Multatuli, die wereldberoemd is geworden door zijn roman Max Havelaar.

Dat is ook de reden dat leerlingen van de Multatulischool aanwezig waren bij de opening van het Multatuli Jaar in de Nieuwe Kerk op 17 februari 2020. In aanwezigheid van de Koning en Elsbeth Etty, voorzitter van het Multatuli Genootschap, werd toen een gedenksteen onthuld. Als school zijn we natuurlijk heel trots dat we hierbij aanwezig mochten zijn. Op YouTube staat het filmpje ‘Opening Multatuli-jaar 2020 in de Nieuwe Kerk te Amsterdam‘ en na ongeveer 17 minuten komen onze leerlingen in beeld. 

Meer informatie over Multatuli vind je natuurlijk in het Multatuli-Museum, gevestigd in zijn geboortehuis aan de Korsjespoortsteeg 20, 1015 AR Amsterdam.

 

Een monument met kunst

De Multatulischool staat sinds 2009 op de gemeentelijke monumentenlijst (nummer 226014). Het is namelijk de eerste school die na de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam is gebouwd. Ook is het bijzonder dat de school zich nog steeds in nagenoeg de originele staat bevindt. Een andere reden om de school tot monument te verklaren zijn de vier monumentale wandkunstwerken van Theo Kurpershoek (1914-1998) die zich in de hal bevinden. De kunstwerken behoren tot de collectie ‘buitenbeelden’ van het Stedelijk Museum. Het is een mooie manier om kinderen kennis te laten maken met kunst. Geïnspireerd op zijn werk hebben de kinderen van de Multatulischool met een kunstenaar hun eigen mozaïeken gemaakt en die zijn ook te zien in de hal. Zo houden we de kunst levend en actueel. 

De wandkunstwerken van Kurpershoek